počet produktů: 0
cena: 0,00 CZK
počítadlo přístupů
celkem: 464554
Facebook

Partneři

Novinky a upozornění
 

28.2.2017 „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

6.1.2016 Velký výprodej skladových zásob plenek, prsních vložek, bodýček, čepiček Haipa-daipa atd. Více v sekci Výprodej. Akce platí pouze do vyprodání zásob. Sleva 5 %-20%.

 

 
nejprodávanější produkty
Nobilis Tilia LIPOVÁ SADA
Vánoční sada
889,00 CZK
nejnovější produkty
Nobilis Tilia ZIMNÍ ROZJÍMANÍ
Vánoční nabídka
169,00 CZK
Nobilis Tilia SADA ROZMAZLOVACÍ
Vánoční sada
739,00 CZK

Složení kosmetických výrobků

Jak se vyznat ve složení kosmetických výrobků aneb Jednoduchý test pro přírodní kosmetiku

 

Možná si lámete hlavu nad tím, zda opravdu "přírodní kosmetika" je přírodní. Pokud si nevíte při výběru rady, doporučujeme Vám přečíst si tento článek. Uvidíte, že Vám jistě ve Vašem pátrání pomůže a nebojte se, není to nic složitého...

 

Názvosloví INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), neboli mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny je v České republice nařízeno zákonem č. 448/2009 Sb. v platném znění. Tento zákon se řídí směrnicí Evropské rady 76/768/EHS o sbližování právních předpisů členských států.

Názvosloví INCI (dále jen INCI) jsou povinni uvádět na kosmetických výrobcích všichni výrobci. Najdete ho vždy za slovy „Ingredients (INCI):“ nebo jen „Ingredients:“. Je sestaveno tak, aby název v INCI jednoznačně určil složku kosmetického výrobku. Názvy nejsou řazeny náhodně. Složky jsou řazeny sestupně od složky s největším zastoupením, přičemž složky které mají zastoupení pod 1% se mohou řadit libovolně. Např.:

Ingredients(INCI): Aqua, Panthenol, Polysorbate 80, Calendula Officinalis Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Sodium Benzoate.

Mnoho výrobců využívá právě možnosti řadit suroviny pod 1% jakkoli k vyvolání zdání většího obsahu účinných látek než ve skutečnosti. Když se zadíváme na shora uvedené složení v INCI, mohlo by se zdát, že obsahuje mnoho měsíčkového extraktu (Calendula Officinalis), leč zdání klame. Jestliže je extraktu pod 1%, může být třeba složky Sodium Benzoate (benzoan sodný, konzervant) 0,9 % a měsíčkového extraktu 0,01 % a přesto se může řadit před Sodium Benzoate. To pak vyvolá pocit většího obsahu extraktu než konzervantu.

V současné době Evropská unie eviduje něco přes 30 000 názvů a vyjmenovat je všechny je tedy nemožné. Na internetu je naleznete v databázi COSING na adrese http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/ , kde je i možnost vyhledávání podle názvu. Zatím jsou jen v anglickém jazyce. Obecně lze říci, že názvy přírodních složek se odvíjejí od jejich latinského názvu. Takže když se podíváme na shora uvedené INCI tak Calendula Officinalis je latinsky měsíček lékařský. Citrus Aurantium Dulcis je latinsky pomeranč sladký. Můžeme tedy říci, že tento výrobek obsahuje výtažek z měsíčku a pomeranče.

U ostatních surovin je to již složitější. V kosmetice se používá celá řada různých chemických sloučenin, ať už přírodních nebo syntetických, jejichž INCI se odvíjí od jejich chemického složení. Na etiketě pak můžete číst např.: Steareth-21, PEG-100 Stearate nebo Sodium Stearyl Lactylate. Co si představit pod takovým názvem je pro uživatele velmi těžké. Existuje však několik pravidel, jak rozeznat alespoň o jaký druh látky se jedná a podle toho pak usuzovat na původ surovin a jejich přírodnost. Zde jsou:

1) Předpona PEG- nebo koncovka –eth: PEG deriváty. Sloučeniny PolyEthylenGlykolu. Většinou syntetické emulgátory a stabilizátory. Příklad: PEG-100 Stearate, Steareth-21, Sodium Laureth Sulphate.

PEG deriváty se v kosmetice používají velmi hojně. Jsou však v přírodě těžko rozložitelné a dodnes nejsou prokazatelné studie, co se s nimi v našem těle vlastně děje. Navíc se při jejich výrobě používají velmi jedovaté látky, které škodí životnímu prostředí.

2) Koncovka –icone, nebo –icon: deriváty silikonu. Syntetické silikonové oleje nebo silikonové emulgátory. Příklad: Dimethicone, Dimethicone Copolyol

Silikonové oleje jsou oproti rostlinným nekonečně stabilní. Mají dobrou roztírtelnost a na pokožce zanechávají hebký pocit. Jsou však v přírodě nerozložitelné a postupně zanášejí pokožku, která se tak stává citlivou a suchou.

3) Jedinými přírodními konzervanty, povolenými v Certifikované přírodní kosmetice a Certifikované BIO kosmetice jsou:

Sodium Benzoate, Benzoic Acid: benzoan sodný, kyselina benzoová jsou potravinářské konzervanty, v přírodě se vyskytuje např. v benzoové pryskyřici (Styrax Benzoin).
Potassium Sorbate: sorban draselný je potravinářský konzervant, v přírodě se vykytuje např. v nezralém ovoci.
Salicylic Acid, Sodium Salicylate: kyselina salicylová, salicylát sodný, v přírodě se vykytuje např. ve vrbové kůře (Salix Alba).
Phenethyalcohol: fenylethylalkohol je vonná látka s konzervačními účinky, v přírodě se vykytuje např. v růžové silici.
Alkohol: alkohol, líh, konzervuje až od 20% obsahu, v přírodě je všeobecně rozšířen např. ve zkvašeném ovoci.
Žádné jiné konzervační látky do přírodní kosmetiky povoleny nejsou.

Přes tento velmi jednoduchý filtr neprojde 90 % veškeré tzv. přírodní kosmetiky na trhu.

 

Zdroj: www.nobilis.cz